Chłodnik z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną zupkę na gorący dzień.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    25 g masła
    1/4 szkl mleka
    300 ml bulionu warzywnego
    10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego
    2 łyżki ćwikły z chrzanem
    400 g jogurtu greckiego
    kiełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat barszczu i ćwikłę, mieszamy i razem gotujemy przez 1 minutę. Do jogurtu dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy jogurt do zupy i mieszamy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Ziemniaki obieramy i myjemy a potem kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.Gdy ziemniaki są ugotowane, zlewamy z nich wodę a potem dodajemy pieprz, mleko i masło i ubijamy tłuczkiem na puree. Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, dolewamy zimny chłodnik i dekorujemy kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować