Chłodnik z zielonego ogórka i awokado

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Idealny na upały chłodnik z zielonego ogórka, awokado doprawiony świeżą bazylią i miętą podany z prażonymi ziarnami.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 450 gram ogórków zielonych
    1 duże awokado ok. 400 gram po odjęciu pestki
    400 gram jogurtu greckiego
    400 ml. kefiru
    5,6 dużych listków bazylii
    5,6 listków świeżej mięty
    ok. 1 płaska łyżeczka soli
    ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1 mały ząbek czosnku

Chłodnik z zielonego ogórka i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado i ogórki obrać ze skórki.
  • 2. Do wysokiego naczynia wlać kefir i dodać jogurt grecki następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki awokado, sok z cytryny, listki bazylii i mięty, ząbek czosnku całość miksujemy.
    Do gotowej jednolitej masy dodajemy starte na tarce o dużych oczkach ogórki zielone.
  • 3. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem dokładnie mieszamy.
    Gotowy chłodnik włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Podajemy z prażonymi ziarnami u mnie mix słonecznik, dynia,pinia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy