Chłodnik z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Z dodatkiem słodkiego jabłka po prostu pyszna zupka na upalne letnie dni.Polecam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500g selera naciowego
    2 średnie słodkie jabłka
    2 cebule
    50ml. oleju rzepakowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3l. wywaru drobiowego
    200ml. śmietany 18%
    pomidorki koktajlowe do smaku
    sól morska,świeżo zmielony pieprz


Chłodnik z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler naciowy przebierz,oczyść z końcówek,pokrój na mniejsze kawałki,listki posiekaj.Cebulę obierz pokrój w piórka.W garnku rozgrzej olej.Wrzuć seler i cebulę,podsmaż 10min. na średnim ogniu,dodaj pokrojone obrane jabłka,zalej wywarem.Gotuj 15min,aż seler będzie miękki,wyłącz płomień,wlej śmietanę,zmiksuj blenderem na gładki krem.Dopraw do smaku,wrzuć posiekaną natkę.Odstaw w chłodne miejsce,aż ostygnie,a następnie włóż do lodówki mocno schłódź.Chłodnik rozlej do miseczek,podawaj z łodyżkami selera i pomidorkami koktajlowymi.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy