Chłodnik z kabaczka i jabłek.

0 (0 ocen)

Cenię sobie tradycyjną kuchnię, ale lubię też nowości.

Składniki:

  • • 1 kg młodego kabaczka
    • 500 g zielonych jabłek
    • 300 g ziemniaków
    • 500 ml wywaru warzywnego
    • 500 g jogurtu naturalnego
    • Sok z ½ cytryny
    • Szczypta cynamonu
    • Kilka listków natki pietruszki
    • Sól, pieprz

Chłodnik z kabaczka i jabłek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka przekroić. Połowę zostawić, resztę pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Do wywaru dodać ziemniaki i podgotować. Gdy zmiękną, wrzucić pokrojonego w kostkę kabaczka i jabłka. Gotować jeszcze około 10 minut. Zdjąć zupę z ognia, ostudzić i zmiksować.
  • 3. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
  • 4. Resztę kabaczka pokroić w cienkie plasterki i sparzyć we wrzątku. Schłodzić w zimnej wodzie. Chłodnik udekorować plasterkami kabaczka oraz natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy