Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami to idealna propozycja na upalne dni! Pyszna, pożywna zupa z mnóstwem świeżych warzyw! Ja swój chłodnik zrobiłam z domowym, zsiadłym mlekiem.. Cóż to był za smak…
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
◦1 litr bulionu warzywnego
◦3-4 pęczki botwiny
◦3-4 buraczki czerwone
◦1 pęczek rzodkiewki (ok. 10 szt.)
◦1 długi ogórek
◦3-4 ząbki czosnku
◦1 pęczek koperku
◦1 pęczek szczypiorku
◦400 ml jogurtu naturalnego
◦1 litr mleka zsiadłego
◦1 łyżeczka soku z cytryny
◦cukier do smaku
◦sól
◦pieprz
◦4 jajka ugotowane na twardo
◦2 łyżki masła
Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę płuczemy, łodyżki i liście siekamy, a buraczki od botwinki kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na maśle. Czerwone buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Również na tarce ścieramy ogórka i rzodkiewki. Do bulionu dodajemy podsmażoną botwinę oraz starte warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do bulionu dodajemy jogurt i zsiadłe mleko oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby chłodnik się schłodził.
Komentarze