Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami to idealna propozycja na upalne dni! Pyszna, pożywna zupa z mnóstwem świeżych warzyw! Ja swój chłodnik zrobiłam z domowym, zsiadłym mlekiem.. Cóż to był za smak…

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 litr bulionu warzywnego
    ◦3-4 pęczki botwiny
    ◦3-4 buraczki czerwone
    ◦1 pęczek rzodkiewki (ok. 10 szt.)
    ◦1 długi ogórek
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦1 pęczek koperku
    ◦1 pęczek szczypiorku
    ◦400 ml jogurtu naturalnego
    ◦1 litr mleka zsiadłego
    ◦1 łyżeczka soku z cytryny
    ◦cukier do smaku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦4 jajka ugotowane na twardo
    ◦2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę płuczemy, łodyżki i liście siekamy, a buraczki od botwinki kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na maśle. Czerwone buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Również na tarce ścieramy ogórka i rzodkiewki. Do bulionu dodajemy podsmażoną botwinę oraz starte warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do bulionu dodajemy jogurt i zsiadłe mleko oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby chłodnik się schłodził.

    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować