Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i szpinaku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosta zupa, którą warto przygotować w upalny letni dzień gdy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, jej przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Duża ilość świeżego koperku decyduje o jej smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • botwinka / same młode listki bez buraczków/ - 250 g
    rzodkiewka - 100 g
    świeży szpinak - 50 g
    bulion warzywny - 1 szk.
    koperek - 1 pęczek
    szczypiorek posiekany - 3 łyżki
    jogurt naturalny - 200 g
    kefir - 200 g
    maślanka - 100 g
    czosnek - 2 ząbki
    pieprz kajeński - ½ łyżeczki
    sól morska - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion warzywny zagotować, dodać posiekane młode listki botwinki i gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

    Liście szpinaku posiekać, a rzodkiewki pokroić na cieniutkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko połączyć z wystudzoną botwinką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński i sól morską do smaku.

    Wlać kefir, jogurt, maślankę i dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze raz doprawić. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porady

Chłodnik można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować