Chłodnik z botwinki i cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, orzeźwiający chłodnik na maślance, przygotowany z botwinki, młodej marchewki i cukinii, z dużą ilością koperku.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 zielona cukinia
    1 żółta cukinia
    1 pęczek botwinki
    2-3 młode marchewki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    500 ml maślanki
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz

Chłodnik z botwinki i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i buraczki pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zalać wodą (tylko tyle, aby przykryła warzywa), posolić i gotować 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz liście i łodygi botwinki. Gotować 10 minut. Przestudzić. Wlać maślankę, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy