Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 l kefiru
    250 ml śmietany 18%
    2 duże ogórki gruntowe
    2 jajka
    sok z 1/2 cytryny
    pęczek koperku
    pęczek botwiny
    sól ,pieprz

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik z botwinki 1. Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy.
    Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy