Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

Robiony jak tylko pojawia się w sklepach pierwsza botwinka.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    1 ogórek
    1 pęczek rzodkiewek
    2 cebulki, najlepiej dymki
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    1 kubek śmietany (400 g)
    1 szkl. maślanki
    1 litr bulionu warzywnego
    3 jajka na twardo
    Sól, pieprz do smaku

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie warzywnym ok. 10 min. Rzodkiewki oczyścić zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Ogórek pokroić w grubszą kostkę. Cebulkę drobno pokroić, szczypiorek i koperek posiekać.
  • 2. Jajka pokroić na kawałki. Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki.
  • 3. plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek, cebulę, szczypiorek i koperek. Wymieszać, przyprawić.
  • 4. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy