Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ten chłodnik podaję z pieczoną cielęciną i jajkami przepiórczymi

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - botwinka: 1 pęczek
    - śmietana kremówka: 100 mililitrów
    - jogurt naturalny: 250 mililitrów
    - kefir: 250 mililitrów
    - ocet winny: 1 łyżka
    - świeży ogórek: 2 sztuki
    - koperek: 1 pęczek
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - czosnek: 2 ząbki
    - cielęcina upieczona w przyprawie do pieczenia mięs: 100 gramów
    - ugotowane jajka przepiórcze: 4 sztuki
    - Sól, pieprz czarny mielony, przyprawa uniwersalna do smaku: 1 szczypta

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia.
  • 2. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Ogórka pokroić w paseczki.
  • 3. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
  • 4. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę, ogórka i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy