Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

Na letnie dni tylko takie chłodniki

Składniki:

  • kefir - 1 l
    ogórek świeży - 1 szt
    rzodkiewki -0,5 pęczka
    botwinka - 1 pęczek
    sól
    pieprz
    koperek- 2 łyżki
    ząbek czosnku

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rzodkiewki umyć, opłukać.
  • 2. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, razem z rzodkiewką.
  • 3. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić.
  • 4. Botwinkę umyć, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu kilka minut, ostudzić.
  • 5. Następnie dodać do botwinki rzodkiewki, ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 6. Wymieszać wszystko z kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować listkami bazylii, jak kto woli można dodać ugotowane jajko na twardo.
  • 7. Schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy