Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno kroimy.Wszystko przekładamy do garnkai zalewamy wodą ,tak żeby tylko przykryć botwinę. Dodajemy ocet,sól i cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy( ja nalałam ZIMNEJ wody do zlewu i włożyłam garnek z botwiną,szybko stygnie:))
Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy też w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem do smaku.Chłodzimy około 1,5 godziny.
Porady
Lepszy będzie schłodzony cały dzień.
Podawać z jajkiem i ziemniakami.
Komentarze