Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny na upały, a do tego pyszny:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    1 mały ogórek wężowy
    6 rzodkiewek
    400 ml jogurtu greckiego
    100 ml śmietany 18 %
    1 łyżeczka octu
    świeży koperek i świeży szczypiorek,ząbek czosnku
    sól,pieprz,cukier ( do smaku)
    jajko na twardo do podania :)

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno kroimy.Wszystko przekładamy do garnkai zalewamy wodą ,tak żeby tylko przykryć botwinę. Dodajemy ocet,sól i cukier.
    Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy( ja nalałam ZIMNEJ wody do zlewu i włożyłam garnek z botwiną,szybko stygnie:))
    Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy też w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem do smaku.Chłodzimy około 1,5 godziny.

Porady

Lepszy będzie schłodzony cały dzień. Podawać z jajkiem i ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy