Chłodnik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki pyszny zimny chłodnik jest w sam raz na gorące dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    4 łyżki cukru
    1 mały jogurt naturalny (200ml)
    do dekoracji:świeże truskawki,mini bezy,groszek ptysiowy

Chłodnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy,usuwamy szypułki,przekrajamy na pół wkładamy do garnka.Posypujemy cukrem i zostawiamy na pół godziny aby owoce puściły sok.Po tym czasie stawiamy garnek na małym gazie i zagotowujemy.Gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy jogurt naturalny i razem blendujemy na zupę krem.Zblendowany chłodnik wkładamu do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem dekorujemy.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy