Chłodnik szczawiowo-ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam wyszło naprawdę całkiem całkiem.
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pęczek szczawiu
    600ml bulionu warzywnego
    1/2 dużego ogórka zielonego
    400g jogurtu naturalnego
    Pół pęczka koperku
    Pieprz

Chłodnik szczawiowo-ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik szczawiowo- ogórkowy 1. Szczaw myjemy i kroimy same liście bez ogonków.
    Bulion warzywny zagotować dodać szczaw i gotujemy przez 5 minut.
    Następnie ściągamy z ognia studzimy.
    Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Gdy zupa jest już zimna dodajemy jogurt ogórek koperek i pieprz wszystko dokładnie mieszamy.
    Zupę wkładamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc aby ją schłodzić.
    SMACZNEGO

Porady

Ja swój chłodnik przygotowałam wczoraj i dziś jest jeszcze lepszy. Wyraźnie czuć smak kwaśnego szczawiu ogórkowy i koperku. No dla nas bomba. Tak przygotowaną zupę można podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Oczywiście ilości podane wyżej są sugerowane. Koperku i ogórka ile kto chce i lubi . Ja jogurt naturalny zastąpiłam greckim. Pół dużego ogórka to około 12-15cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy