Chłodnik rzodkiewkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczny, aromatyczny i musowo zimny, można go zamknąć w słoiczku i zabrać na piknik albo do pracy :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 pęczek jędrnych rzodkiewek
    •3 średnie ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
    •łyżka posiekanego szczypiorku
    •gałązka posiekanego koperku
    •1 litr naturalnej maślanki, jeśli chcemy gęściejszy można wziąć jogurt naturalny
    •sól, pieprz biały mielony
    •ew. kostki lodu

Chłodnik rzodkiewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, rzodkiewki i obrane ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać szczypior i koperek.

    Wymieszać z maślanką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, jeśli chcemy jeść od razu proponuję wrzucić kostki lodu, będzie zimniejszy.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy