Chłodnik rzodkiewkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Chłodniki latem to idealne danie, szczególnie gdy jest upalnie. Ten jest przyjemnie chrupiący i aromatyczny.

  • 20 min

Składniki:

  • • 400 g mleka zsiadłego
    • 400 g jogurtu naturalnego
    • 1 mała sałata masłowa
    • 1 średni ogórek zielony
    • 2 pęczki rzodkiewek
    • pęczek drobnego szczypiorku
    • garść kiełków rzodkiewki
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 ugotowane na twardo jajka

Chłodnik rzodkiewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik rzodkiewkowy 1. • Zsiadłe mleko wymieszać z jogurtem, posolić do smaku.
    • Sałatę umyć, osuszyć i porozrywać liście na drobne kawałki.
    • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kilka pokroić w plasterki.
    • Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.
    • Jajka gotowane obrać i posiekać.
    • Chłodnik podawać schłodzony, w miseczkach posypany jajkiem, plasterkami rzodkiewek i kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy