Chłodnik ogórkowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chrupiący i orzeźwiający chłodnik ogórkowy to idealne rozwiązanie na letni, lekki obiad.

  • 15 min

Składniki:

  • • 1 litr maślanki
    • 1 szklanka gęstej śmietany
    • 1/2 kg ogórków zielonych
    • mały pęczek koperku
    • 2 ząbki czosnku, sól
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • garść orzechów włoskich

Chłodnik ogórkowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Obrane ogórki zetrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić, odstawić do lodówki na 30 minut.
    • Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
    • Zimną maślankę roztrzepać z przyprawami, dodać odciśnięte ogórki, czosnek, koperek.
    • Delikatnie wymieszać ze śmietaną.
    • Chłodnik podawać natychmiast po przygotowaniu posypany orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy