Chłodnik ogórkowy z czosnkiem

4.5 (145 ocen)

  • 10 min

Taki chłodnik najlepiej smakuje w upalne dni, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i zimnego. Można podać z bagietką czosnkową.

  • 10 min

Składniki:

  • Porcja dla 2-3 osób
    1/2 litra kefiru lub śmietany 18%
    1/2 litra jogurtu naturalnego
    4 ogórki gruntowe lub 2 długie zielone.
    mały pęczek posiekanego koperku
    pęczek posiekanej natki pietruszki lub posiekanego szczypioru
    1 duży ząbek czosnku

    sól,
    pieprz,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka octu do smaku

    1 bagietka czosnkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Mizeria

Chłodnik ogórkowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki 1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki.
  • Starte ogórki 2. 2 ogórki tniemy wzdłuż na długie cieniutkie plasterki, a 2 ścieramy na tarce.
  • Chłodnik 3. Dodajemy jogurt i kefir lub śmietanę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ogórków.
  • Chłodnik 4. Natkę pietruszki i koperku siekamy i dodajemy do ogórków. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Porady

Taki chłodnik podajemy z wcześniej upieczoną czosnkową bagietką lub grzankami czosnkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować