Taki chłodnik najlepiej smakuje w upalne dni, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i zimnego. Można podać z bagietką czosnkową.
10 min
Składniki:
Porcja dla 2-3 osób
1/2 litra kefiru lub śmietany 18%
1/2 litra jogurtu naturalnego
4 ogórki gruntowe lub 2 długie zielone.
mały pęczek posiekanego koperku
pęczek posiekanej natki pietruszki lub posiekanego szczypioru
1 duży ząbek czosnku
sól,
pieprz,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka octu do smaku
Chłodnik ogórkowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, obieramy ze skórki.
2.2 ogórki tniemy wzdłuż na długie cieniutkie plasterki, a 2 ścieramy na tarce.
3.Dodajemy jogurt i kefir lub śmietanę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ogórków.
4.Natkę pietruszki i koperku siekamy i dodajemy do ogórków. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Porady
Taki chłodnik podajemy z wcześniej upieczoną czosnkową bagietką lub grzankami czosnkowymi.
Komentarze