Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy

0 (0 ocen)

Idealna zupa na ciepłe dni

Składniki:


  • 2 długie zielone ogórki
    8 rzodkiewek
    1 litr maślanki
    125 g jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy
    pęczek koperku
    cytryna
    sól
    pieprz

Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25jr80m 1. Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną.
  • image-1bwequo 2. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy