Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki.
Składniki:
1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę)
2,5 szkl. wody (do gotowania buraków)
2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
2 szkl. maślanki naturalnej
4 ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku
1/4 szkl. siekanego koperku
1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków
sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika
Chłodnik litewski z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.
Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać.
Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony.
Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził.
Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami, rzodkiewkami i koprem. Ziemniaki wyśmienicie smakują z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku.
Komentarze