Chłodnik litewski z ziemniakami

4.5 (181 ocen)

Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki.

Składniki:

  • 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę)
    2,5 szkl. wody (do gotowania buraków)
    2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
    2 szkl. maślanki naturalnej
    4 ogórki gruntowe
    6 rzodkiewek
    kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku
    1/4 szkl. siekanego koperku
    1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku
    1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków
    sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik litewski z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
    Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.
    Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać.
    Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony.
    Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził.
    Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami, rzodkiewkami i koprem. Ziemniaki wyśmienicie smakują z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować