Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki chłodnik można przygotować na deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad. Można posłodzić jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający. Z kolei kardamon nadawał mu wyjątkowego aromatu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka borówek leśnych
    40 dag jogurtu naturalnego
    ewentualnie cukier brązowy do smaku
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    pół łyżeczki mielonego kardamonu
    2 szklanki makaronu kokardek
    sól do smaku
    1 łyżka oleju
    borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Desery

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał i studzimy.
  • 2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.
  • 3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.
  • 4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt naturalny Kardamon Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować