Chłodnik jagodowy z bezami.

0 (0 ocen)

Wszyscy domownicy zajadają go ze smakiem.

Składniki:

  • • 3 szklanki przebranych, dorodnych czarnych jagód
    • 3 łyżki cukru
    • Szklanka czerwonego, półwytrawnego lub słodkiego wina
    • Czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu ( waniliowego lub śmietankowego)
    • Małe bezy

Chłodnik jagodowy z bezami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 5 szklanek wody wsypujemy cukier, gdy się zagotuje, wlewamy rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną lub budyń.
  • 2. Zagotowujemy , trzymamy na ogniu przez 3 minuty.
  • 3. Wrzucamy jagody, wlewamy wino i zestawiamy zupę z ognia, by owoce nie popękały.
  • 4. Podajemy dobrze wychłodzoną z ułożonymi na wierzchu małymi bezami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy