CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    500 ml jogurtu greckiego
    2/3 szkl wody
    1/2 szkl koncentratu barszczu
    1-2 łyżki octu
    100 g truskawek
    1 ogórek świeży

Chłodnik buraczkowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy, a następnie mieszamy z koncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami z zimnym jogurtem greckim (zamiast jogurtu można też użyc np. kefiru).
    Truskawki miksujemy blenderem na mus.
    Mus z truskawek przekładamy na dno misek , a następnie zalewamy chłodnikiem buraczkowym. Mus truskawkowy można także wymieszać od razu z resztą chłodnika lub zrobić nim tylko kleksy na wierzchu.
    Ogórek kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy