Chłodnik brzoskwiniowy z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny owocowy chłodnik. Zrobiłam go z dojrzałych i soczystych brzoskwiń a posłodziłam pysznym miodem lipowym. Aby chłodnik brzoskwiniowy był bardziej treściwy proponuję podać go z makaronem Lubella jajeczna 5 jaj. Polecam na słodki, letni obiad w gorące dni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki miodu lipowego
    100 g serka homogenizowanego waniliowego
    oraz:
    płatki migdałów
    plastry świeżej brzoskwini
    1/3 op. makaronu Lubella jajeczna 5 jaj

Chłodnik brzoskwiniowy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku. Brzoskwinie myjemy i cienko obieramy skórkę. Wyjmujemy pestki i kroimy owoce w kostkę, przekładamy do kielicha blendera. Do brzoskwiń dodajemy sok z cytryny, miód i serek. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy porcję chłodnika do miseczki, dodajemy makaron oraz dekorujemy płatkami migdałowymi i plasterkami brzoskwiń. Można podać chłodnik od razu albo po schłodzeniu w lodówce. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy