chłodnik botwinkowy z jajkiem

0 (0 ocen)

idealna zupa na lato.

Składniki:

  • Składniki:
    • pęczek botwinki
    • 70 ml maślanki
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki koperku drobno poszatkowanego
    • 1 ogórek
    • 3 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • czarny pieprz
    • sól
    • czarny pieprz

Chłodnik botwinkowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę i buraczki myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. Do ugotowanej botwinki wraz z wodą wlewamy maślankę i jogurt. Dodajemy startego na tarce ogórka, rozgnieciony czosnek i posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje schłodzony, podany prosto z lodówki.

Porady

Najlepiej podawać schłodzony

Komentarze

Podobne przepisy