Chłodnik borówkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowa, słodko-kwaśna zupa, doskonała na upalne dni :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5l borówki amerykańskiej,
    1,5l wody,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    0,5 szklanki śmietanki kremówki,
    100g makaronu,
    sól, cukier do smaku,
    mięta do ozdoby.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy wodą.
    Borówki myjemy, odkładamy 2 łyżki borówek na ozdobę, pozostałe zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 min. Pod koniec gotowania wlewamy stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3/4 szklanki zimnej wody, cały czas mieszamy gotującą się zupę.
    Zupę studzimy, blendujemy, dodajemy śmietankę, przyprawy i mieszamy.
    Podajemy z makaronem, ozdabiamy listkami mięty i borówkami.

Porady

Chłodnik możemy zrobić z borówek leśnych, będzie wtedy miał bardziej wyrazisty smak i kolor. Możemy go również doprawić wanilią, kardamonem lub innymi ulubionymi przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować