Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki.To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż nie brzmi to pysznie?Zapewniam, że tak samo smakuje jak wyglada ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg arbuza
    1 szklanka truskawek
    1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22%
    1 łyżka miodu
    Świeża mięta do dekoracji

    Bezowe pianki:
    1 białko
    2 łyżki cukru
    ½ litra mleka
    ½ laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Desery Bezy Beza

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuza oczyszczam z pestek, truskawki obieram z szypułek, wkładam do wysokiego garnka, wlewam śmietankę i miksuję blenderem, dosładzam miodem, mieszam, wkładam na jakiś czas do lodówki.
  • 2. Robię bezowe pianki:
    Białko miksuję przystawką blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję cukier i miksuję do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca-około 1 minuty.

    Mleko zagotowuję z wydrążonymi ziarenkami wanilii, łyżeczką nabieram pianę z białek i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2 minut przewracając pianki w trakcie na drugą stronę, łyżką cedzakową wyciagam z mleka, studzę.
    Zimny chłodnik rozlewam do miseczek, obkładam piankami i podaję.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować