Chłodnik

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealny na upalny dzień, a do tego niskokaloryczny

  • 20 min

Składniki:

  • 2 porcje:
    1 duży kefir/zsiadłe mleko/maślanka
    pół pęczka botwiny lub młode buraczki
    pęczek rzodkiewek
    2-3 ogórki gruntowe
    szczypior
    3 jajka na twardo
    koperek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Jajko

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę drobno kroimy i dusimy parę minut w bardzo niewielkiej ilości wody, żeby zmiękła. Jeśli używamy młodych buraków to warto je potarkować. Wystudzone dodajemy do kefiru.
  • 2. Rzodkiewki i ogórki kroimy w półplasterki, siekamy szczypior i koperek. Jajka kroimy w półplasterki lub kostkę.
  • 3. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty można go trochę rozcieńczyć wodą.

Porady

Składniki możemy pokroić w dowolne kształty, tak jak lubimy. Można dodać ich więcej lub mniej, zależnie od naszych upodobań. Chłodnik świetnie smakuje z ugotowanymi, młodymi ziemniakami. Ale sam bez dodatków też jest pyszny i niskokaloryczny. Do chłodniku najlepsze jest domowe zsiadłe mleko, ale ciężko obecnie dostać mleko, które się zsiądzie, a nie zepsuje. Można kupić gotowe zsiadłe mleko, ale przypomina ono bardziej kefir niż tradycyjne zsiadłe mleko. Dlatego można użyć kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub zmieszać je w dowolnych proporcjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Ogórek Rzodkiewka Rzodkiew

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować