Uwielbiam brazylijską kuchnię. Tę potrawę pierwszy raz jadłam na urodzinach sąsiadki.
Składniki:
duży prostokątny chleb
2 plastry szynki
jajko
cebula
majonez
kilka łyżek dżemu, np. winogronowego
garść zielonych oliwek bez pestek
10 dag śmietankowego sera topionego
garść rodzynek
Chlebowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z chleba usuwamy skórkę, a miękisz kroimy wszerz na 7 placków. Cebulę obieramy. Połowę siekamy, resztę ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy. Szynkę kroimy w paski. Oliwki przeciskamy przez praskę.
2.Przygotowujemy pasty.
I: szynkę mieszamy z posiekaną cebulą i majonezem.
II: jajko mieszamy ze startą cebulą i majonezem.
III: oliwki mieszamy z majonezem.
Pasty I i II dzielimy na pół.
3.Przekładamy kolejno warstwy: chleb, 1/2 pasty I, chleb, 1/2 pasty II, chleb, dżem, chleb, pasta III, chleb, 1/2 pasty I, chleb, 1/2 pasty II, chleb. Następnie starannie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 24 godzin.
4.Wierzch i boki przekładańca smarujemy serem topionym. Dekorujemy rodzynkami.
Komentarze