Chlebowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam brazylijską kuchnię. Tę potrawę pierwszy raz jadłam na urodzinach sąsiadki.

Składniki:

  • duży prostokątny chleb
    2 plastry szynki
    jajko
    cebula
    majonez
    kilka łyżek dżemu, np. winogronowego
    garść zielonych oliwek bez pestek
    10 dag śmietankowego sera topionego
    garść rodzynek

Chlebowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z chleba usuwamy skórkę, a miękisz kroimy wszerz na 7 placków. Cebulę obieramy. Połowę siekamy, resztę ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy. Szynkę kroimy w paski. Oliwki przeciskamy przez praskę.
  • 2. Przygotowujemy pasty.
    I: szynkę mieszamy z posiekaną cebulą i majonezem.
    II: jajko mieszamy ze startą cebulą i majonezem.
    III: oliwki mieszamy z majonezem.
    Pasty I i II dzielimy na pół.
  • 3. Przekładamy kolejno warstwy: chleb, 1/2 pasty I, chleb, 1/2 pasty II, chleb, dżem, chleb, pasta III, chleb, 1/2 pasty I, chleb, 1/2 pasty II, chleb. Następnie starannie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 24 godzin.
  • 4. Wierzch i boki przekładańca smarujemy serem topionym. Dekorujemy rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy