Chlebowa zupa krem z gruszką, fasolką szparagową i porem

0 (0 ocen)

Zwykle zupa chlebowa jest daniem ubogo składnikowym. Swoją wersję postanowiłam przygotować "na bogato", w wersji wegetariańskiego kremu.

Składniki:

  • 6 niedużych gruszek (łącznie 300 g)
    300 g fasolki szparagowej (np. zielona)
    30 cm-owy kawałek pora (150 g)
    2 ząbki czosnku
    8 kromek chleba tostowego pszennego (łącznie 200 g)
    3 łyżki oliwy
    2 szklanki mleka
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    do przybrania każdej porcji - grzanki, posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chlebowa zupa krem z gruszką, fasolką szparagową i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebowa zupa krem z gruszką, fasolką szparagową i porem 1. Pora i obrany czosnek posiekać, pozbawione gniazd nasiennych gruszki i oczyszczoną fasolkę drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, dodać rozdrobnione składniki, wsypać suszone zioła oraz obie papryki w proszku. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Chlebowa zupa krem z gruszką, fasolką szparagową i porem 2. Do zawartości garnka wlać bulion i mleko, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 - 20 min (do miękkości składników). Następnie dołożyć pokrojony w małą kostkę chleb, wymieszać i całość gotować jeszcze 5 min.
  • Chlebowa zupa krem z gruszką, fasolką szparagową i porem 3. Zupę zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym. Zupę podawać przybraną grzankami i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować