Chlebowa rolada z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Lubię taki chlebek, wystarczy odrobina masła i można się zajadać

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej 720
    30 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    90 ml letniej wody
    1 łyżka oleju

    pól słoiczka suszonych pomidorów (w oliwie)
    łyżka ziół prowansalskich
    30 g sera zółtego

Chlebowa rolada z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada chlebowa-przygotowanie 1. Drożdże wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki pszennej i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki, sól, dodać rozczyn, zamiesić ciasto dolewając stopniowo wodę , aż uzyskamy odpowiednią gęstość, na końcu dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką, umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    Następnie odpowietrzyć, rozwałkować dość cienko posmarować odrobiną oliwy z pomidorów, posypać ziołami,tartym serem i pomidorami pokrojonymi na małe kawałki- zwinąć ciasno.
  • 2. Roladę umieścić w podłużnej blaszce posmarowanej olejem, przykryć aby podrosła, następnie upiec w 180*C na złoty kolor. Czas pieczenia ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy