Chlebowa rolada z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki pszennej i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki, sól, dodać rozczyn, zamiesić ciasto dolewając stopniowo wodę , aż uzyskamy odpowiednią gęstość, na końcu dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką, umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Następnie odpowietrzyć, rozwałkować dość cienko posmarować odrobiną oliwy z pomidorów, posypać ziołami,tartym serem i pomidorami pokrojonymi na małe kawałki- zwinąć ciasno.
2.Roladę umieścić w podłużnej blaszce posmarowanej olejem, przykryć aby podrosła, następnie upiec w 180*C na złoty kolor. Czas pieczenia ok. 40 minut.
Komentarze