Chlebki z Dobromila

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babcia dostała przepis od sąsiadki – czeskiej Żydówki o imieniu Zlata

Składniki:

  • ● po 25 dag mąki pszennej i żytniej
    ● łyżka cukru
    ● łyżka soli
    ● jajko
    ● ok. 1 szkl. mleka
    ● 5 dag drożdży
    ● 2 łyżki oliwy
    ● kminek
    ● esencja z herbaty

Chlebki z dobromila - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży, soli,
    cukru i 2 łyżek mąki robimy
    rozczyn. Odstawiamy do
    wyrośnięcia. Dodajemy resztę
    mąki, jajko i oliwę. Wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy
    na godzinę.
  • 2. Z ciasta formujemy 4 bochenki
    i kładziemy na natłuszczoną
    blachę. Smarujemy
    esencją i posypujemy
    kminkiem. Wstawiamy na ok.
    20 minut do lekko rozgrzanego
    piekarnika, uchylamy
    drzwiczki. Następnie pieczemy
    30 minut w 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy