Chlebki tostowe maślane

4.99 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Chleb jest bardzo puszysty i mięciutki. Na pewno polubią go dzieci i osoby, które z różnych przyczyn nie przepadają za twardą i chrupiącą skórką.
Ma lekko słodkawy smak. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Z podanych proporcji upieczecie 2 chlebki.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl ciepłej wody
    7g drożdży instant
    1/4 szkl cukru
    1 łyżka soli
    2 łyżki oleju
    5,5-6,5 szkl mąki pszennej
    ok 4-5 łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Chlebki tostowe maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać drożdże i cukier. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sól, olej i na początek 4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie za twarde. Mi wystarczyło 5 szklanek.
    Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć folią. Pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć pięścią aby je odpowietrzyć i podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok jest równy długości keksówki, w której będzie się piekł. Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
    Chlebki pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorące chlebki posmarować rozpuszczonym masłem i odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować