Arabskie chlebki pita z farszem warzywnym

4.48 (197 ocen)

  • 60 min

Ciasto używane do podawania kebabów w formie fast food.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    2 szklanki mąki
    40 g drożdży
    1,5 łyżki oleju
    szczypta soli
    220 ml letniej wody

    FARSZ
    1 cukinia
    1 ogórek świeży
    3 korniszony
    1 cebula
    2 pomidory
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta tymianku
    sól
    pieprz

    SOS
    2 łyżki śmietany
    2-3 łyżki majonezu
    1-2 ząbki czosnku (przeciśniętego)
    pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    pół łyżeczki siekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Arabskie chlebki pita z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek pita 1. Do misy wlać 220ml letniej wody i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki, sól i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać drugą połowę mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
  • Chlebek pita 2. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić na 5 części. Chlebki przed upieczeniem muszą być dobrze wyrośnięte by swobodnie można było zrobić kieszonki.
  • Chlebki pita 3. Każdy placek uformować na blasze i ponownie odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie placki lekko spłaszczamy i znów odstawiamy na kolejne 15-20 min. Piec ok 8-10 min w temp. 220stopni. Po upieczeniu odcinamy brzeg placka i ostrym nożem robimy kieszeń na dowolny farsz. U mnie z cukinii.
  • Chlebek pita 4. Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę,oprószyć solą, odstawić na parę minut by puściła sok. Sok odlać. Cebulę pokroić w kosteczkę i dusić na patelni razem z cukinią do miękkości, dodać szczyptę tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Wystudzić.
  • Chlebek pita 5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, korniszony w kostkę a ogórka w talarki. Wszystko wymieszać, dodać cukinię. Gotowe chlebki napełniać farszem i polewać sosem czosnkowym.

Porady

Chlebki doskonale pasują do różnego rodzaju farszu zarówno mięsnego jak i warzywnego. Są również doskonałym dodatkiem do sałatek zamiast pieczywa, należy wówczas robić małe kółeczka bez kieszonek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować