Arabskie chlebki pita z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy wlać 220ml letniej wody i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki, sól i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać drugą połowę mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
2.Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić na 5 części. Chlebki przed upieczeniem muszą być dobrze wyrośnięte by swobodnie można było zrobić kieszonki.
3.Każdy placek uformować na blasze i ponownie odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie placki lekko spłaszczamy i znów odstawiamy na kolejne 15-20 min. Piec ok 8-10 min w temp. 220stopni. Po upieczeniu odcinamy brzeg placka i ostrym nożem robimy kieszeń na dowolny farsz. U mnie z cukinii.
4.Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę,oprószyć solą, odstawić na parę minut by puściła sok. Sok odlać. Cebulę pokroić w kosteczkę i dusić na patelni razem z cukinią do miękkości, dodać szczyptę tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Wystudzić.
5.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, korniszony w kostkę a ogórka w talarki. Wszystko wymieszać, dodać cukinię. Gotowe chlebki napełniać farszem i polewać sosem czosnkowym.
Porady
Chlebki doskonale pasują do różnego rodzaju farszu zarówno mięsnego jak i warzywnego. Są również doskonałym dodatkiem do sałatek zamiast pieczywa, należy wówczas robić małe kółeczka bez kieszonek.
Komentarze