Chlebki pita

0 (0 ocen)

Nie smakują tak jak te z baru, ale są pyszne i nasze dzieci będą nimi zachwycone.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka wody
    20 gram drożdży
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

Chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebki pita 1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą cukrem i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać olej i drożdże, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji, utoczyć małe kuleczki i odłożyć do wyrośnięcia.
  • chlebki pita 2. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i ułożyć je na papierze do pieczenia.
    Piec w temp. 200st około 10 minut.
  • chlebki pita 3. Upieczone chlebki ja przecinam na pół i dopiero nacinam kieszonkę
  • chlebki pita 4. którą nadziewamy czym kto lubi i czym kto chce
    u mnie jest to kapusta, cebula czerwona, zielony ogórek, papryka czerwona i pomidor oraz kukurydza, dodatkowo mięso z wędzonego kurczaka i majonez.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy