Chlebki pita

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -300 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka suszonych drożdży instant
    -200 ml letniej wody
    -1 łyżka oliwy
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka cukru

Chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i ziołami prowansalskimi. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i kilka minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy w cieple na godzinę. Następnie dzielimy je na 4 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki o grubości 1 cm. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Smarujemy odrobiną oliwy z dwóch stron i kładziemy na rozgrzany grill. Grillujemy 3 minuty z każdej strony.

Komentarze

Podobne przepisy