Chlebki Naan

0 (0 ocen)

Chleb naan jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej.Choć pod tą nazwą znany jest od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę.

Składniki:

  • 500g mąki
    150 ml mleka
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    180 ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki masła
    4 łyżki czarnuszki

Chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukrem.Odstawić na około 10 minut.Mąkę przesiać do miski,dodać sól i proszek do pieczenia.Dodać do mąki drożdże,oliwę i jogurt.Wyrobić gładkie,miękkie ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy do 250'C.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.Stolnicę obsypujemy mąką i formujemy z każdego kawałka owalny placek.Układamy na papierze do pieczenia.Smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy czarnuszką.Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier do pieczenia z chlebkami
  • 3. Pieczemy około 3-4 minut na wyższym poziomie piekarnika.Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg,aby chlebki nieco się zrumieniły.Chlebki powinny być zrumienione,ale mięciutkie w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy