1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukrem.Odstawić na około 10 minut.Mąkę przesiać do miski,dodać sól i proszek do pieczenia.Dodać do mąki drożdże,oliwę i jogurt.Wyrobić gładkie,miękkie ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy do 250'C.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.Stolnicę obsypujemy mąką i formujemy z każdego kawałka owalny placek.Układamy na papierze do pieczenia.Smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy czarnuszką.Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier do pieczenia z chlebkami
3.Pieczemy około 3-4 minut na wyższym poziomie piekarnika.Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg,aby chlebki nieco się zrumieniły.Chlebki powinny być zrumienione,ale mięciutkie w środku.
Komentarze