Chlebki do żurku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Żurek świąteczny podany w małym, ciepłym i chrupiącym chlebku to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone, a przed samym podaniem do stołu podpiec w piekarniku. Będą jak pieczywo prosto z piekarni, a i żurek będzie wybornie smakował.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 8 chlebków:
    400 g mąki pszennej typ 750
    400 g mąki żytniej typ720
    500 ml maślanki
    70 ml ciepłej wody
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki czarnuszki
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chlebki do żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • t 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
    Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
    Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 równych części i zostawiamy małą kulkę na „uchwyty” do przykrywek chlebków. Z ośmiu kawałków ciasta formujemy chlebki okrągłe i na czubku układamy „uchwyt”. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • r 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Na każdym chlebku robimy małe nacięcie, w okolicy czapeczki. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 35-40 minut. Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia. Odcinamy górę chlebka, na kształt pokrywki i wydrążamy miąższ.
    Chlebki do żurku gotowe!

Porady

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować