Chlebek ziołowy z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny chlebek. Smakuje wspaniale nawet sam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g maki typ 650
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    300 ml letniej wody
    50 g świeżych drożdży
    1 duża łyżka ziół prowansalskich
    3 łyżki posiekanych oliwek (czarne lub zielone )

Chlebek ziołowy z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 15 min. Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, zioła oraz oliwki. Następnie wlać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Uformowaną kulę wkładamy do dużej miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na minimum godzinę aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto ponowne wyrabiamy i wkładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Ja chlebek piekę w tortownicy 22cm ale można spokojnie go piec np. w keksówce. Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 min aż ładnie podrośnie. Pieczemy 60-70 min w temp 190 stopni aż się ładnie zrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy