Chlebek ziołowy z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 15 min. Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, zioła oraz oliwki. Następnie wlać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Uformowaną kulę wkładamy do dużej miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na minimum godzinę aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto ponowne wyrabiamy i wkładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Ja chlebek piekę w tortownicy 22cm ale można spokojnie go piec np. w keksówce. Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 min aż ładnie podrośnie. Pieczemy 60-70 min w temp 190 stopni aż się ładnie zrumieni.
Komentarze