Chlebek ziołowy z czerwoną cebulą ,wędliną i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nadzienie zrobiłam ze składników, które miałam pod ręką.Dodatek ziół sprawił,że chlebek wyszedł pyszny:) Po upieczeniu stwierdziłam,że następnym razem do składników nadzienia spróbuję zamiast wędliny dodać pieczarki i ser żółty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -50 dag mąki
    -60 g drożdży
    -1 łyżeczka cukru
    -pół łyżeczki soli
    -pieprz do smaku
    -3 łyżeczki ziół prowansalskich
    -3 czerwone cebule
    -6 łyżek posiekanej natki pietruszki
    -5 plasterków wędliny
    -1 jajko
    -1 żółtko
    -250 ml wody
    -2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek ziołowy z czerwoną cebulą ,wędliną i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski,wymieszaj z drożdżami,dodaj cukier,sół,pieprz i ciepłą wodę.Połącz składniki,wyrób ciasto,dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość,zagnieć je jeszcze przez chwilę rękoma.
  • 2. Przygotuj farsz:Cebulę drobno posiekaj.Podsmaż na łyżce masła,dodaj pokrojoną drobno wędlinę, poszatkowana natkę pietruszki oraz jajko.
  • image-1xgn3nt 3. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę,rozwałkuj na prostokąt.
  • image-28f52re 4. Posmaruj roztopionym masłem ,rozłóż farsz i posyp resztą ziół prowansalskich.
  • image-0p2cgf5 5. Zwiń w rulonik i włóż uformowane ciasto do blaszki keksowej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką wody.Piecz w piekarniku w temp.180-200 st C przez około40-45 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować