Nadzienie zrobiłam ze składników, które miałam pod ręką.Dodatek ziół sprawił,że chlebek wyszedł pyszny:) Po upieczeniu stwierdziłam,że następnym razem do składników nadzienia spróbuję zamiast wędliny dodać pieczarki i ser żółty.
1 godz. 10 min
Składniki:
-50 dag mąki
-60 g drożdży
-1 łyżeczka cukru
-pół łyżeczki soli
-pieprz do smaku
-3 łyżeczki ziół prowansalskich
-3 czerwone cebule
-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
-5 plasterków wędliny
-1 jajko
-1 żółtko
-250 ml wody
-2 łyżki masła
Chlebek ziołowy z czerwoną cebulą ,wędliną i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miski,wymieszaj z drożdżami,dodaj cukier,sół,pieprz i ciepłą wodę.Połącz składniki,wyrób ciasto,dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość,zagnieć je jeszcze przez chwilę rękoma.
2.Przygotuj farsz:Cebulę drobno posiekaj.Podsmaż na łyżce masła,dodaj pokrojoną drobno wędlinę, poszatkowana natkę pietruszki oraz jajko.
3.Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę,rozwałkuj na prostokąt.
4.Posmaruj roztopionym masłem ,rozłóż farsz i posyp resztą ziół prowansalskich.
5.Zwiń w rulonik i włóż uformowane ciasto do blaszki keksowej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką wody.Piecz w piekarniku w temp.180-200 st C przez około40-45 minut
Komentarze