Chlebek ziołowo- czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewam ciepłą wodę , dodaje pokruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut aż zaczyn podrośnie. Następnie dodaję pozostałe składniki i zagniatam do jednolitej,i sprężystej konsystencji. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Farsz ziołowy:Natkę z pietruszki, listki bazylii, tymianku myję , osuszam, i drobno siekam same listki bez gałązek. Masło w temperaturze pokojowej miksuję, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek posiekane zioła, suszone oregano i dokładnie mieszam. Masę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach około 25cm x 40cm, i smaruję masłem ziołowym. Następnie tnę na paski szerokości 5 cm. Każdy z pasków składam w harmonijkę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielam papierem do pieczenia i wykładam zwinięte ciasto. Odstawiam na 20 minut aż ciasto nieco podrośnie. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C i piekę przez 35-40 minut.
Komentarze