Chlebek ziołowo- czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny domowy chlebek z aromatycznym masełkiem czosnkowo- ziołowym.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    50 g drożdży
    300 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    600 g mąki
    50 ml oliwy z oliwek

    oraz:
    3 ząbki czosnku
    3 gałązki bazylii
    3 gałązki natki pietruszki
    gałązka tymianku
    2 łyżeczki suszonego oregano
    90 g miękkiego masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek ziołowo- czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewam ciepłą wodę , dodaje pokruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut aż zaczyn podrośnie. Następnie dodaję pozostałe składniki i zagniatam do jednolitej,i sprężystej konsystencji. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Farsz ziołowy:Natkę z pietruszki, listki bazylii, tymianku myję , osuszam, i drobno siekam same listki bez gałązek. Masło w temperaturze pokojowej miksuję, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek posiekane zioła, suszone oregano i dokładnie mieszam. Masę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach około 25cm x 40cm, i smaruję masłem ziołowym. Następnie tnę na paski szerokości 5 cm. Każdy z pasków składam w harmonijkę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielam papierem do pieczenia i wykładam zwinięte ciasto. Odstawiam na 20 minut aż ciasto nieco podrośnie. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C i piekę przez 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować