Chlebek ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest wspaniałym chlebem, cudownie pachnie.Śliwki dodają mu cudownego smaku i wilgotności.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - mąka żytnia chlebowa: 1 szklanka
    - śliwki kalifornijskie bez pestek: 1 szklanka
    - słonecznik łuskany: 2 łyżki
    - dynia łuskana: 2 łyżki
    - drożdże piekarskie: 8 dekagramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - serwatka: 4.5 szklanki
    - margaryna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chlebek ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miseczki wlewam ciepłą serwatkę.
  • 2. Do serwatki, dodaję sól, drożdże, mieszam do rozpuszczenia się składników.
  • 3. Następnie wsypuję mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby pszenne, dodaję słonecznik łuskany, dynię łuskaną, wyrabiam.
  • 4. Do wyrobionego ciasta, dodaję pokrojone śliwki kalifornijskie, mieszam z ciastem.
  • 5. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką lnianą.
  • 6. Do drugiej miseczki, szerszej od miski z ciastem, wlewam ciepłą wodą.
  • 7. Do ciepłej wody wstawiam miseczkę z ciastem, czekam aż wyrośnie ciasto.
  • 8. Gdy ciasto chlebowe wyrośnie, przerabiam go ponownie i znów wstawiam miseczkę z ciastem do ciepłej wody, czekam aż ponownie wyrośnie.
  • 9. Gdy ciasto chlebowe wyrośnie, wykładam go na dwie blaszki, długie keksówki posmarowane margaryną.
  • 10. Wierzch ciasta chlebowego smaruję mlekiem.
  • 11. Chleb piekę około 70 minut w 170 stopniach.
  • 12. Po upieczeniu chleb wykładam z piekarnika by wystygł. zyczę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować