Chlebek zawijany z serem i szynką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pieczywo pokroiłam na plastry, jak roladę. Kanapeczki najlepsze są na ciepło, aczkolwiek i na zimno stanowi smaczną przekąskę:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże swieże: 25 gramów
    - woda ciepła: 300 mililitrów
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - oliwa: 1 łyżka
    - szynka: 250 gramów
    - ser żółty: 250 gramów
    - musztarda francuska: 4 łyżeczki
    - żółtko: 1 sztuka
    - sezam: 2 łyżki
    - siemienie lniane: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chlebek zawijany z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 300 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać szczyptą soli. Wędliny i sery pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
    Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca).
    Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 20 minut.
    Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na kromki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować