Chlebek z ziarnami pszenno-żytni rolowany

0 (0 ocen)

  • 25 min

Piekę chleb dla mojej rodziny gdyż nie kupuję pieczywa. Za każdym razem w pieczeniu jest coś nowego. Ten chlebek przed włożeniem do formy zrolowałam jak roladę dodając moje ulubione ziarna.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 25x11 cm
    Składniki:
    2,5 dag świeżych drożdży
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    3/4 szklanki letniej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 czubata łyżka ziaren słonecznika
    1 czubata łyżka ziaren dyni
    1 łyżeczka oleju

Chlebek z ziarnami pszenno-żytni rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki, cukier i 3 łyżki wody, delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki oprócz ziaren, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto, odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Następnie przenieść ciasto na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na szerokość formy, posmarować ciasto olejem i rozłożyć ziarna, zwinąć w roladę, przełożyć do formy, wyrównać mokrymi rękami, naciąć w kilku miejscach nożem, odstawić by ciasto wyrosło. Piec w temp. 200 stopni około 50 minut.

Porady

1.do chlebka można dodać jeszcze ziarna siemienia lnianego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy