Chlebek z serem mozzarella i czosnkiem

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek do grilla, a także świetna przekąska

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    200 ml ciepłej wody
    100 g mleka
    1 kostka drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    2 i 1/2 łyżeczki soli
    50 g oliwy
    Nadzienie:
    4 ząbki czosnku
    pęczek pietruszki
    120 g masła
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    opakowanie sera mozzarella w kulkach
    oliwa

Chlebek z serem mozzarella i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy wszystkie składniki nadzienia, powstałym masełkiem smarujemy rozwałkowane ciasto i tniemy je na paski o szer. ok. 5 cm.
  • image-09iky62 2. Składniki nadzienia dokładnie łączymy i powstałym masełkiem smarujemy ciasto. Po czym tniemy je na paski o szer. ok. 5 cm.
  • image-02od38t 3. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim obok siebie kolejne porcje ciasta, składając każdy z pasków w harmonijkę. Na wierzchu wykładamy ser i całość skrapiamy oliwą.
  • 4. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy