Prosty, pyszny i puszysty chlebek, który koniecznie musicie spróbować. Będzie świetny na śniadanie, przekąskę czy kolację. Dodatki możecie dowolnie skomponować, jeśli nie lubicie oliwek użyjcie suszonych pomidorów będzie równie pyszny.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- 600 g mąki pszennej + do podsypywania
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 400 ml letniej wody
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g zielonych oliwek bez pestek
- 200 g serka typu feta
- 2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
Chlebek z oliwkami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru. Dodać 100 ml wody i 100 g mąki. Wymieszać i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
2.Resztę mąki przesiać dodać sól, pozostałą wodę i zaczyn. Dobrze wyrobić . Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Do ciasta dodać stopniowo masło i cały czas je wyrabiać. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować nie zbyt cienko. Na cieście ułożyć pokrojone w kostkę oliwki i ser, skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami (zostawiając puste miejsce na brzegu do sklejenia). Ciasto zawijać i kroić na 4-5 cm plasterki. Ułożyć je w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
4.W piekarniku na dnie umieścić pojemnik z wodą. Piec w 220°C przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze około 30 minut.
5.Po upieczeniu wyciągnąć chlebek z formy i studzić na kratce.
Komentarze