idealnie smakuje na śniadanie np z plasterkiem pomidora
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki : 325 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej ciemnej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu, 2 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki jarmużu, 125 g sera feta, 350 g jogurtu greckiego, ½ szklanki oliwy, 2 jajka, 3 łyżki siemienia lnianego
Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania : Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz jarmuż i ser feta, mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jogurt grecki, oliwę i jajka, mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa. Wlewamy ją do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x12), wyrównujemy, lekko skrapiamy wodą i posypujemy siemieniem lnianym . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min (do suchego patyczka). Wyciągamy, pozostawiam w foremce jeszcze przez 10 minut, następnie wykładamy chlebek na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi fety, możemy dodać ser żółty pokrojony w kostkę, należy jednak przed pieczeniem zwiększyć ilość soli
Komentarze