chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealnie smakuje na śniadanie np z plasterkiem pomidora

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki : 325 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej ciemnej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu, 2 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki jarmużu, 125 g sera feta, 350 g jogurtu greckiego, ½ szklanki oliwy, 2 jajka, 3 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19wk44f 1. Sposób przygotowania : Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz jarmuż i ser feta, mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jogurt grecki, oliwę i jajka, mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa. Wlewamy ją do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x12), wyrównujemy, lekko skrapiamy wodą i posypujemy siemieniem lnianym . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min (do suchego patyczka). Wyciągamy, pozostawiam w foremce jeszcze przez 10 minut, następnie wykładamy chlebek na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi fety, możemy dodać ser żółty pokrojony w kostkę, należy jednak przed pieczeniem zwiększyć ilość soli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować