Chlebek z farszem jajeczno--ziołowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo,obrać i przepuścić przez maszynkę
2.Dodać susz i poszatkowaną drobno natkę.Cebulę obrać ,pokroić w kostkę ,podsmażyć na maśle,dodać do farszu,wymieszać i doprawić do smaku.
3.Mąkę przesiać ,wkruszyć drożdże ,dodać sól ,pieprz i cukier,przemieszać i wlać wodę.Wyrobić gładnkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia a gdy podwoi swoją objętość,wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagnieść ciasto.
4.ROzwałkować prostokąt o wymiarach 32 na 47 cm i nałożyć farsz.
5.Zwinąć w rulon.Keksówkę o wymiarach 32 na 9 wysmarować tłuszczem,obsypać mąką,włożyć bochenek,
6.Wierzch ponacinać i posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Wstawić do nagdrzanego piekarnika,piec w temp.180-200 st.C przez około 45 min.
Komentarze