Chlebek z dodatkiem ziemniaków

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest wspaniałym chlebkiem,ziemniaki dodają wilgotności , najlepiej smakuje chleb posmarowany masełkiem i z szklanką mleka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 70 dekagramów
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - ziemniaki ugotowane i zmielone: 1 szklanka
    - mąka żytnia chlebowa: 1 szklanka
    - drożdże świeże piekarskie: 7 dekagramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - mleko: 4 szklanki
    - płatki owsiane: 3 łyżki
    - margaryna: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chlebek z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miseczki wlewam ciepłe mleko,dodaję sól,drożdże, ziemniaki ugotowane zmiażdżone, mieszam do rozpuszczenia się składników.
  • 2. Następnie dodaję,mąkę pszenną, otręby pszenne, mąkę żytnią,płatki owsiane.
  • 3. Ciasto chlebowe dokładnie wyrabiam.
  • 4. Miseczkę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką lnianą i pozostawiam w ciepłym miejscu by wyrosło.
  • 5. Gdy ciasto wyrośnie, wykładam go na blaszkę dużą, wysmarowaną margaryną.
  • 6. Wierzch ciasta chlebowego smaruję mlekiem. Ciasto wkładam do zimnego piekarnika i piekę około 70 minut.
  • 7. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować