Chlebek Wielkanocny z mąki typ 550

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W tym roku z uwagi że te święta przebiegają w innym rytmie niż zwykle i więcej czasu jest na wykonanie wszystkich smakołyków postanowiłam spróbować upiec chlebek wielkanocny….. i udało się ciekawe czy wytrzyma do jutra… bo prezentuje się znakomicie!!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki (typ 550)
    130 ml ciepłego mleka
    15g świeżych drożdży
    110 ml ciepłej wody
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka ( płaska) soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek wielkanocny z mąki typ 550 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek Wielkanocny 1. W pierwszym etapie robimy zaczyn: do ciepłego mleka dajemy drożdże do tego cukier i 1 łyżka mąki zamieszać i odstawić na ok 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować (lekko się spienią).
    Następnie zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki z solą i kolejno dodajemy wodę i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników.
    Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ok 1 godziny przykrywając miskę ścierką.
    po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, następnie formujemy jednakowej wielkości 3 malutkie chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na koniec spłaszczamy chlebki. Chlebki zostawiamy na blaszce na ok 0,5 h przykrywamy ścierką.
    Piekarnik rozgrzewamy temp. 220 st. po upływie pół godzinie wkładamy Chlebki do piekarnika przed samym włożeniem do piekarnika na każdym robię kształt ryby tępą stroną nożna.
    Pieczemy ok 25 min do złocistego koloru.
    Gotowe chlebki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować